Netikėta laureatė: Louise Glück Lietuvoje - Užgiris, Rimas (Vertimo studijos, 2020)
Straipsnio tikslas – pateikti Amerikos poetės Louise Glück, 2020 metų Nobelio literatūros premijos laureatės, kūrybos apžvalgą, aptariant jos keliamus iššūkius vertėjams. Lietuvoje nedaug kas buvo susipažinęs su šios poetės kūryba iki šių metų Nobelio premijų komiteto sprendimo, nes jos eilėraščių vertimai į lietuvių kalbą pirmą kartą išleisti tik 2020 m. liepą. Ir tik pluoštelis. Straipsnyje aptariami svarbūs poetės kūrybos panašumai ir skirtumai su XX a. lietuvių poezija ir pažymima, kad, nepaisant L. Glück verlibro ir gana paprasto ir aiškaus žodžių pasirinkimo, vertėjas, bandantis perteikti jos eiles kita kalba, susiduria su įvairiais sunkumais. Vertimų į lietuvių kalbą analizė atskleidė, kad neretai užkliūnama verčiant dviprasmius žodžius, kartais dviprasmiškumų sukelia eilėraščių sintaksė ir siurrealistiniai įvaizdžiai. Be to, verčiant būtina atidžiai įsiklausyti į eilėraščio lyrinio subjekto toną.
Keywords: Louise Glück; poezijos vertimas; amerikiečių poezija; verstinė poezija Lietuvoje