Neįprastas žymėtumas: tarpkalbinė stilistinio išryškinimo analizė Virginios Woolf apsakyme „Žymė ant sienos“ ir jo vertime į albanų kalbą - Qafzezi, Eriola (Vertimo studijos, 2025)
Šiame straipsnyje nagrinėjama, kaip išryškinami žymėtieji teksto elementai (foregrounding) Virginios Woolf apsakymo „Žymė ant sienos“ (The Mark on the Wall) vertime į albanų kalbą Njolla në Mur (vertė Elvana Zaimi). Pasitelkiant lyginamąjį stilistinį požiūrį, tyrime analizuojami nukrypimai nuo normos grafologiniame ir fonologiniame, leksikogramatiniame ir semantiniame lygmenyse, siekiant nustatyti, kaip šie stilistiniai efektai vertime yra išlaikomi, transformuojami ar neutralizuojami. Atidusis skaitymas, papildytas pasirinktais tekstyno duomenimis, atskleidžia aiškią išverčiamumo hierarchiją: grafologinis ir fonologinis išryškinimas yra labiausiai paveikus pokyčiams, leksikogramatinis žymėtumas dažniausiai išlieka, o semantinis išryškinimas, ypač metaforos ir vaizdiniai raiškos modeliai, pasižymi didžiausiu išlaikymo laipsniu. Rezultatai rodo, kad Woolf modernistinis stilius albaniškame variante iš dalies persiformuoja, vertėjai pirmenybę teikiant semantiniam tikslumui ir sintaksiniam ritmui, o ne garsiniams ar skyrybos ženklų kuriamiems efektams. Autorei analizuojant mažiau tyrinėtą kalbų porą, šis tyrimas prisideda prie platesnio supratimo apie tai, kaip modernistinė stilistinė inovacija perteikiama skirtinguose kalbiniuose ir kultūriniuose kontekstuose.