Lietuvos gimnazistų kalbinės elgsenos požymiai ir perspektyva - Tamulionienė, Aurelija (Verbum, 2025)
Straipsnyje, remiantis 2023–2024 mokslo metais atlikto išsamaus gimnazijos klasių mokinių kalbinės elgsenos kasdieniame gyvenime vartosenos situacijos tyrimo duomenimis, kalbos gyvybingumo ir komunikacinės adaptacijos teorijos aspektais aptariami kalbos pasirinkimo įvairiose kasdienėse situacijose rezultatai, atspindintys dabartines realijas ir rodantys laukiamus pokyčius. Tyrimas parodė, kad gimnazistų kalbinė aplinka daugiausia yra lietuviška (namų kalba, bendravimas su draugais, viešojoje erdvėje, skaitant knygas, reiškiant jausmus, emocijas), anglų kalbos įtaka ryškesnė internetinėje erdvėje ir bendraujant socialiniuose tinkluose. Bendrinės kalbos ir tarmių sąveika rodo ribotą tarmių vartoseną kasdienėje komunikacijoje, tačiau stebėtina, kad tarmių vartojimas yra itin svarbus ryšio su savąja vieta, kalba, tradicija ženklas. Kitų kalbų vartojimas gali būti nulemtas vidinių ir išorinių aplinkybių, kai sąmoningai renkamasi kalbėti kita kalba arba kai to reikalauja aplinkybės. Šio tyrimo rezultatai brėžia dvi kalbinės elgsenos kryptis: pirmoji kryptis rodo stiprų ir glaudų tapatybinį ryšį su lietuvių kalba, kita kryptis atskleidžia jaunų žmonių atvirumą kitoms kalboms ir kultūroms
Keywords: lietuvių kalba; gimnazistų kalba; kalbos gyvybingumas; kalbinė elgsena; komunikacijos adaptacija