Skoliniai Lietuvių kalbos naujažodžių duomenyne vartojimo sričių aspektu - Gaidienė, Anželika (Verbum, 2024)
Šio straipsnio tikslas – remiantis Lietuvių kalbos naujažodžių duomenynu (toliau – Duomenynas) ištirti skolinių pasiskirstymą pagal vartojimo sritis, siekiant atspindėti kilmės kalbą (arba tarpininkę) ir ankstyviausią šiame šaltinyje užfiksuotą vartoseną. Tikslui pasiekti iš Duomenyno išrinkti ir analizuoti visi skoliniai (iš viso 3905), taip pat tokie jų kriterijai – vartojimo sritis (iš viso 52), kilmės kalba (arba tarpininkė) ir ankstyviausia užfiksuota vartosena. Atlikus tyrimą paaiškėjo, kad gausiausios skolinių vartojimo sritys, remiantis Duomenynu, yra maistas (12 %), medicina (sveikata) (7 %), kitų kraštų realijos (7 %), visuomenė (7 %), gyvenimo būdas (stilius) (6 %), verslas (5 %), bendroji vartosena (5 %) ir politika (5 %). Taip pat tyrimas atskleidė, kad skolinių kalba donorė vis dar lieka anglų kalba (69 %). Ištyrus kiekvienos vartojimo srities skolinius pagal jų ankstyviausią Duomenyne užfiksuotą vartoseną paaiškėjo, kad šis kriterijus nėra labai informatyvus, kad būtų galima įžvelgti tam tikrų tendencijų.