VACATIO LEGIS MOKESČIŲ TEISĖJE - Medelienė, Aistė; Lukas, Mindaugas (Teisė, 2015)
Straipsnyje analizuojama vacatio legis (lot. įstatymo nebuvimas) principo esmė ir jo taikymas mokesčių teisėje, atskleidžiant mokesčių vaidmenį polinėje bendruomenėje, jų įtaką asmenų elgesiui, galimybei rinktis tam tikras veiklos kryptis, jų teisėtiems lūkesčiams ir interesams. Straipsnyje atskleidžiamas vacatio legis ir lex retro non agit principų santykis. Tiriama vacatio legis principo įtaka 2008 m. pabaigoje – 2009 metais padarytiems mokesčių įstatymų pakeitimams ir konstatuojama, kad šio principo taikymas buvo labiau išimtis nei bendra taisyklė. Nepaisant to, tokia praktika Konstitucinio Teismo formuojamoje doktrinoje pripažinta neprieštaraujančia Konstitucijoje įtvirtintiems teisėtų lūkesčių ir teisinės valstybės principams, kartu nustatant aiškias vacatio legis konstitucines gaires ir ribas būsimiems įstatymų leidėjo sprendimams.