BENDRAVALSTYBINĖS LDK PRIVILEGIJOS KAIP LIETUVOS KONSTITUCINIAI AKTAI - Machovenko, Jevgenij; Griškevič, Lina (Teisė, 2015)
Straipsnyje pristatomi bendravalstybinių LDK privilegijų analizės, atliktos vykdant Lietuvos konstitucingumo istorijos tyrimą1, rezultatai. Siekdami nustatyti, ar LDK bendravalstybinės privilegijos gali būti pagrįstai laikomos konstituciniais aktais, tinkamai interpretuoti jose įtvirtintus teisės principus ir normas, autoriai atskleidžia jų teisinę galią, formos ypatumus, galiojimą erdvėje, asmenims ir kt. Pirmiausia analizuojamos bendravalstybinių LDK privilegijų atsiradimo prielaidos, jų poreikis ir leidybos ištekliai, suskirstant bendravalstybinių normų atsiradimo prielaidas į tam tikros grupes. Vėliau įvertinami LDK privilegijų leidybos, apskaitos ir sisteminimo darbai, jų galiojimas, priėmus Lietuvos Statutus ir sudėtinę 1793 m. Konstituciją. Autoriai daro išvadą, kad formaliu teisiniu požiūriu visos 1387–1568 m. išleistos bendravalstybinės LDK privilegijos buvo konstitucinės teisės šaltiniai (konstituciniai teisės aktai).