Baudžiamųjų bylų atnaujinimas Azerbaidžane: teisinis pagrindas ir procedūriniai aspektai - Mammadova, Lala (Teisė, 2025)
Šiuolaikinėse baudžiamojo teisingumo sistemose galutinio įsiteisėjusio teismo sprendimo ir materialinio teisingumo pusiausvyros išlaikymas išlieka esminiu iššūkiu. Nors res judicata principas užtikrina stabilumą ir teisinį tikrumą, galutinių baudžiamųjų bylų atnaujinimo mechanizmai yra būtini siekiant ištaisyti teisingumo klaidas ir apsaugoti žmogaus teises.iame straipsnyje nagrinėjama baudžiamųjų bylų atnaujinimą reglamentuojanti teisinė sistema Azerbaidžano Respublikoje, ypatingą dėmesį skiriant procesams, grindžiamiems naujai paaiškėjusiomis aplinkybėmis. Remiantis Azerbaidžano baudžiamojo proceso kodekso LIV skyriumi, analizuojami materialiniai ir procesiniai pakartotinio bylos nagrinėjimo pagrindai, įskaitant naujai paaiškėjusių įrodymų kriterijus ir institucinius sprendimų priėmimo procesus.Straipsnyje taip pat aptariamas Azerbaidžano bylos atnaujinimo mechanizmas tarptautinės žmogaus teisių teisės kontekste, ypatingą dėmesį skiriant Europos žmogaus teisių konvencijos 6 straipsniui. Nustatomi keli struktūriniai ir norminiai trūkumai, tokie kaip tikslaus naujai paaiškėjusių aplinkybių teisinio apibrėžimo nebuvimas ir ribotos procesinės garantijos preliminarios peržiūros etape.Straipsnyje teigiama, kad pakartotinio bylos nagrinėjimo procedūrų stiprinimas yra būtinas siekiant didesnio teisminio teisingumo, atskaitomybės ir atitikties Europos teisės standartams.
Keywords: naujai paaiškėjusios aplinkybės; baudžiamosios bylos pakartotinis nagrinėjimas; procesinės apsaugos priemonės; teisinės gynybos priemonės; baudžiamosios bylos atnaujinimas; teisingumo klaidinimas; teisingo teismo garantijos