Kenijos Konstitucijos pataisos, referendumo klausimai ir tautos iniciatyvų propaguotojai: Lietuvos pamokos - Mwakuni, Leonard Muye (Teisė, 2025)
2010 m. Kenijos Konstitucijos šešioliktas skyrius skiriamas jos pakeitimams parlamento ir liaudies iniciatyvomis. Kenijos patirtis rodo, kad nuo 2013 m. buvo pasiūlyta keletas 2010 m. Konstitucijos pataisų tiek parlamento, tiek liaudies iniciatyvomis, tačiau visos jos buvo nesėkmingos. Iškilo keletas klausimų dėl konstitucinių pataisų, pavyzdžiui, dėl nacionalinio referendumo klausimų pobūdžio ir apimties bei to, ar valstybės subjektai gali inicijuoti liaudies iniciatyvos pataisas. Tam tikrais atvejais aukštesnės instancijos teismai turėjo galimybę pasisakyti šiais klausimais konstituciškai aiškindami pataisų nuostatas ir nustatydami pataisų bei įstatymų projektų konstitucingumą. Šiame straipsnyje kritiškai analizuojamas 2010 m. Konstitucijos pakeitimas, nacionalinio referendumo klausimų pobūdis ir apimtis bei tai, ar valstybės subjektai gali inicijuoti liaudies iniciatyvos pataisas. Šiame straipsnyje remiamasi lyginamąja Lietuvos jurisprudencija, ypač dėl nacionalinio referendumo klausimų pobūdžio ir apimties, bei taikomas tikslingas požiūris aiškinant Konstitucijos pataisų nuostatas, remiantis nauja jurisprudencija, atsirandančia iš aukštesniųjų teismų, lyginamosios jurisprudencijos ir mokslinės literatūros.
Keywords: „Turinio vieningumo“ principas; Konstitucija; Konstitucijos pataisos; teismų įgaliojimų viršijimas; Kenija; Lietuva; liaudies iniciatyvos; referendumo klausimai; valstybės veikėjai; aukščiausieji teismai