Teisininko nepriklausomumas Kovos su pinigų plovimu reglamente: pranešimo pareiga kaip konstitucinių teisių iššūkis - Joksta, Sandra (Teisė, 2025)
Teisininko profesija yra vienas iš svarbiausių teismų sistemos elementų, tarnaujantis kaip tiltas tarp valstybės teismų sistemos ir visuomenės teisės į teisingą teismą.Šis straipsnis skiriamas advokatūros nepriklausomumo principo ir pareigos pranešti apie įtartinus sandorius, numatytos Kovos su pinigų plovimu (KPP) reglamente, sąveikos analizei, dėl kurios gali būti paveiktos pagrindinės kliento teisės – teisė į advokatą, gynybą ir teisingą teismą. Straipsnyje keliamas toks tyrimo klausimas: ar tokio kontrolės mechanizmo įdiegimas neprieštarauja konstituciniams advokatūros autonomijos, profesinės paslapties ir nepriklausomumo principams, ir pagrindinėms kliento teisėms.Straipsnyje siūlomi galimi sprendimai, įskaitant poreikį suderinti valstybės interesą užkirsti kelią finansiniams nusikaltimams su žmogaus teisių apsauga, taip pat pabrėžiama ypatingo teisinės profesijos vaidmens svarba teisinės valstybės sistemoje.Galima padaryti šias pagrindines išvadas:1. ES teisė ir EŽTT praktika leidžia taikyti kovos su pinigų plovimu ir teroristų finansavimu reikalavimus advokatams tik su sąlyga, kad nepažeidžiamos jų gynybos funkcijos. Todėl labai svarbu tiksliai apibrėžti šias ribas ir Latvijos teisinėje sistemoje.2. Latvijos reguliavimo sistema ne visada pakankamai aiškiai atskiria advokato veiklą, susijusią su kliento gynyba, nuo tos, kurioje advokatui gali būti taikomi kovos su pinigų plovimu stebėsenos mechanizmai.3. Pernelyg platus advokatų ataskaitų teikimo pareigos aiškinimas mažina asmens pasitikėjimą teisine profesija ir gali prisidėti prie teisės į teisingą teismą apribojimų.
Keywords: teisininkas; teisinės profesijos nepriklausomumas; pinigų plovimo prevencija; teisinės valstybės principas; pagrindinės asmens teisės į gynybą ir teisingą teismą