TDO rekomendacijos Nr. 198 dėl darbo santykių taikymas, kuriant universalų požiūrį į darbo santykių atskyrimą Lietuvoje ir tarptautiniu mastu - Lauschke, Hans (Teisė, 2025)
Praėjo beveik du dešimtmečiai nuo Tarptautinės darbo organizacijos (TDO) išleistos Rekomendacijos dėl darbo santykių, 2006 m. (Nr. 198). Straipsnyje nagrinėjamas šios rekomendacijos, ypač II skyriaus 12 ir 13 straipsnių, aktualumas ir galima jos įtaka nacionaliniams darbo santykiams. Tiriama, ar rekomendacija gali padėti, vertinant darbo santykių pobūdį ir naujas darbo formas Lietuvoje bei tarptautiniu mastu. Dokumentų ir ataskaitų, kuriomis grindžiama rekomendacija, analizė leidžia daryti išvadą, kad nors rekomendacijoje pateikiami formalūs ir metodiniai pasiūlymai, ji vis dar gali būti netinkamai interpretuojama. Tai ypač pasakytina apie jos reikšmę nacionalinių darbo santykių koncepcijų turiniui.
Keywords: darbo santykiai; darbo sutartis; pavaldumas; priklausomybė; rodikliai; rekomendacija