Vlado Mačio idėjos apie civilinio proceso teisę knygoje „Civilinio proceso paskaitos“ - Bolzanas, Darius; Jokubauskas, Remigijus (Teisė, 2025)
Straipsnyje nagrinėjamos prieš šimtmetį Vlado Mačio knygoje „Civilinio proceso paskaitos“ pateiktos idėjos apie civilinio proceso teisę. Taip pat vertinama, kokį civilinio proceso modelį siūlė Vladas Mačys, kokios jo pagrindinės kryptys, kaip buvo siūloma užtikrinti teisingą ir teisėtą civilinį procesą. Nagrinėjama, kokia yra knygos „Civilinio proceso paskaitos“ struktūra, kaip moksliškai buvo vertinamas civilinis procesas. Straipsnyje atskleidžiama, kad Vladas Mačys civilinio proceso tikslus siejo su socialinės taikos (harmonijos) tarp ginčo šalių kuo operatyvesniu atkūrimu. Taip pat analizuojama, kokios Vlado Mačio idėjos liko reikšmingos šiuolaikinio civilinio proceso teisei bei teisei į teisingą teismą užtikrinti civilinės bylose.
Keywords: civilinis procesas; teisė į teisingą teismą; teisės doktrina