Europos skaidrumo reikalavimas ir vidinis bendrųjų sąlygų prieštaravimas: konflikto įrodymas ir sprendimas - Sharei, Mika (Teisė, 2025)
Straipsnyje nagrinėjamas Europos bendrųjų sąlygų reglamentas, pabrėžiant skaidrumo reikalavimo svarbą. Aptariama prieštara tarp skaidrumo poreikio ir sudėtingumo, atsirandančio kuriant sąlygas, kurios taikomos daugeliui adresatų ir situacijų. Didėjantis šių sąlygų taikymo mastas lemia sudėtingesnes formuluotes, todėl sumažėja skaidrumas. Pagrindinis klausimas, kylantis iš šios įtampos, koks turėtų būti tinkamas skaidrumo lygis bendrosiose sąlygose. Straipsnyje analizuojamas teismų praktikos požiūris. Daroma išvada, kad skaidrumo reikalavimai turi būti taikomi pagal konkrečias aplinkybes. Šis požiūris užtikrina optimalią vartotojo apsaugos ir veiksmingų sandorių vykdymo pusiausvyrą.
Keywords: bendrosios sąlygos; skaidrumas; Europos Sąjungos vartotojų teisė; informacinis modelis