Interim Protection in the European Union Courts and Lithuanian Administrative Courts - Povylius, Kristijonas (Teisė, 2025)
Šiame straipsnyje lyginamas laikinosios apsaugos institutas Europos Sąjungos (ES) teisėje ir Lietuvos Respublikos administracinio proceso teisėje, siekiama įvertinti, ar Lietuvos teisės aktai šioje srityje atitinka ES teisę. Atlikus analizę nustatyta, kad Lietuvos teisinis reguliavimas iš esmės atitinka ES teisę, išskyrus kelias potencialias išimtis. Konkrečiai, Lietuvos teisėje labiau ribojamos galimų laikinųjų apsaugos priemonių rūšys, nes neleidžiama taikyti pozityvių laikinųjų apsaugos priemonių arba priemonių dėl tam tikrų administracinių aktų, susijusių su bankų finansiniu stabilumu ir patikimumu. Be to, nors tarp ES ir Lietuvos teisės aktų dėl laikinosios apsaugos esama ir daugiau skirtumų, jie nebūtinai rodo neatitiktį, bet gali įkvėpti būsimus teisėkūros ar teisminius pokyčius.
Keywords: laikinoji apsauga; laikinosios apsaugos priemonės; reikalavimo užtikrinimo priemonės; teisė į veiksmingą teisminę gynybą.