Skaitmeninių paslaugų aktas: kibernetinio saugumo Šventasis Gralis? - Byczyński, Michał (Teisė, 2025)
Straipsnyje nagrinėjamas Skaitmeninių paslaugų aktas (SPA) kaip novatoriško pasaulinio skaitmeninio valdymo modelis ir jo potencialas. Šiuo Europos Sąjungos priimtu aktu siekiama sukurti tvirtą reguliavimo sistemą, kuri padėtų spręsti sudėtingas skaitmeninio amžiaus problemas, ypač daug dėmesio jame skirta platformų atskaitomybei, skaidrumui ir naudotojų teisių apsaugai. Nustatant naujus skaitmeninės atsakomybės standartus, SPA išsamiomis nuostatomis siekiama suvienodinti turinio moderavimo metodus, kovoti su dezinformacija ir stiprinti naudotojų privatumą. Straipsnyje taip pat nagrinėjama šio akto atitiktis pagrindinėms žmogaus teisėms, pabrėžiamas jo potencialas paskatinti panašių reglamentų kūrimą visame pasaulyje. Remiantis SPA nuostatomis didinti skaidrumą, saugoti saviraiškos laisvę ir stiprinti tarpvalstybinį reguliavimo bendradarbiavimą, demonstruojamas holistinis požiūris, kuriuo galima vadovautis tarptautinėse kibernetinio saugumo ir skaitmeninio valdymo iniciatyvose. Tyrime taip pat pabrėžiamas SPA numatomomis galimybėmis formuoti pasaulines reguliavimo praktikas, atskleidžiama, kaip jis gali prisidėti prie saugesnės ir skaidresnės skaitmeninės ekosistemos tarptautiniu mastu. Kita vertus, jame išryškinami pagrindiniai iššūkiai, kylantys siekiant įgyvendinti į SPA panašų susitarimą pasauliniu mastu.
Keywords: skaitmeninis valdymas; platformų atsakomybė; saviraiškos laisvė; kibernetinis saugumas; turinio moderavimas