Skaitmeninė tapatybė: apibrėžtis, funkcijos ir Ukrainos bei Europos Sąjungos teisės aktų lyginamoji analizė - Afonina, Olha (Teisė, 2025)
Pasaulio bendruomenės perėjimas nuo pramoninės prie informacinės visuomenės turėjo reikšmingą poveikį piliečių visų rūšių politinei veiklai. Vis daugiau politinės veiklos formų vykdoma naudojant informacines ir ryšių technologijas. Dėl jų svarbos plėtojant e. demokratiją ir užtikrinant piliečių politines teises ir laisves skaitmeninės politinės veiklos formos įgyja konstitucinį ir teisinį pagrindą. Kaip elektroninės demokratijos dalis, skaitmeninė tapatybė yra neatsiejama nuo konstitucinių mechanizmų, skirtų politinėms teisėms įgyvendinti. Tyrime pateikiamas skirtingas požiūris į skaitmeninės tapatybės apibrėžtį e. demokratijos kontekste bei lyginami Ukrainos ir Europos Sąjungos teisės aktai šioje srityje. Nors teisinis susidomėjimas šiuo klausimu didėja, e. demokratijos sistemoms taip pat keliami technologiniai, sociologiniai ir politiniai reikalavimai. Atsižvelgiant į tai, straipsnyje atskleidžiamos Ukrainos teisės aktų skaitmeninės tapatybės, kaip e. demokratijos dalies, plėtros perspektyvos. Daroma išvada, kad Ukraina jau turi atitinkamus teisės aktus minėtais klausimais, tačiau tam tikrus aspektus būtina derinti su Europos Sąjungos teisės aktais.
Keywords: skaitmeninė tapatybė; e. demokratija; e. valdžia; e. dalyvavimas