Prašymų priimti prejudicinį sprendimą priimtinumas Europos Sąjungos Teisingumo Teismo jurisprudencijoje dėl teisėjų nepriklausomumo - Stanevičius, Mantas (Teisė, 2024)
Pastaraisiais metais ESTT labai padaugėjo prašymų priimti prejudicinį sprendimą, susijusių su ESS 19 straipsnio 1 dalies aiškinimu teismų nepriklausomumo srityje. Vis dėlto ESTT ne visus tokius prašymus pripažino priimtinais. Šiame straipsnyje nagrinėjami pagrindiniai prejudicinio sprendimo procedūros pagal SESV 267 straipsnį principai, kuriais ESTT vadovaujasi priimdamas arba atmesdamas nacionalinių teismų prašymus šioje kritiškai svarbioje ES teisės srityje. Daugiausia dėmesio straipsnyje skiriama sąvokai „teismas“ pagal SESV 267 straipsnio prasmę apibūdinti ir Teismo sprendimo „būtinybei“ nagrinėti.
Keywords: teisės viršenybė; teisėjų nepriklausomumo principas; pagal įstatymą įsteigtas teismas; ESS 19 straipsnio 1 dalis; SESV 267 straipsnis; Europos Sąjungos pagrindinių teisių chartijos 47 straipsnis; prašymų priimti prejudicinį sprendimą nepriimtinumas; teismo sąvoka; būtinybė gauti prašomą išaiškinimą; galimybė atsižvelgti į prejudicinį sprendimą