Negotiorum gestio: nepaprastosios situacijos elementas informuoto paciento sutikimo doktrinoje - Lytvynenko, Anatoliy A.; Machovenko, Jevgenij; Jurkeviča, Tatjana I. (Teisė, 2024)
Privalomo paciento sutikimo atlikti medicininę procedūrą taisyklė turi išimčių, viena iš dažniausiai cituojamų išimčių yra nepaprastoji situacija, kuriai esant gydytojas privalo ne prašyti paciento sutikimo, o atlikti gydymą, kuris yra griežtai būtinas gydytojo sprendimu, ir tokiu atveju jis nebus atsakingas už medicininės procedūros atlikimą be paciento sutikimo. Daugelyje teisinių bylų dėl sutikimo atlikti medicinines procedūras teismai išreiškė nuomonę, kad sutikimas gydytis yra būtina jo teisėtumo sąlyga, nebent įvyktų kritinė situacija ir dėl to būtų neįmanoma gauti paciento sutikimo. Kai kuriais XX amžiaus pradžios atvejais skubios būtinosios pagalbos išimtis buvo taikoma ir tada, kai pacientai buvo be sąmonės anestezijos metu, o gydytojai operacijos metu nustatė sunkų sveikatos sutrikdymą, kuris skyrėsi nuo anksčiau sutartos operacijos tikslo. Šiame straipsnyje autoriai išanalizavo skubios būtinosios pagalbos išimtį pagal romėnų teisės sąvoką negotiorum gestio, daugiausia dėmesio skirdami teisinių bylų, kuriose buvo įtariama arba įrodyta nepaprastoji situacija, detalėms. Autoriai taip pat išnagrinėjo gydytojų teisės gydyti (įskaitant ir chirurgines operacijas) istoriškai susiklosčiusius teisinius pagrindus ir nustatė, kad nei teisės doktrina, nei paprotinė teisė neturi vienodos pozicijos šiuo klausimu.
Keywords: medicinos teisė; gydytojo teisės; paciento teisės; informuotas paciento sutikimas; skubi medicinos pagalba; medicininis aplaidumas; negotiorum gestio