Europos Sąjunga kaip vertybinė bendruomenė: Europos Sąjungos Teisingumo Teismo ir nacionalinių teismų dialogo svarba - Jarukaitis, Irmantas (Teisė, 2024)
Straipsnyje analizuojama laipsniška Europos Sąjungos, kaip vertybinės bendruomenės, plėtra ir Europos Sąjungos Teisingumo Teismo (ESTT) bei nacionalinių teismų vaidmuo ginant ir plėtojant šias vertybes. Teismų praktikos analizė atskleidžia lemiamą nacionalinių teismų ir ESTT vaidmenį ginant pagrindines teises ir teisės viršenybės principą ir ES, ir nacionaliniu lygmenimis. Viena vertus, nacionaliniai teismai veikia kaip pagrindinių vertybių sergėtojai ES lygmeniu, pateikdami ESTT klausimus dėl Chartijos aiškinimo ir ES antrinės teisės aktų teisėtumo Chartijos atžvilgiu, taip prisidėdami prie decentralizuotos konstitucinės ES teisės aktų kontrolės funkcionavimo ir ES valdymo lygmens stabilizavimo. Kita vertus, naujausi ESTT jurisprudencijos pavyzdžiai, aiškinantys Europos Sąjungos sutarties 19 straipsnį, patvirtina tezę, kad ESTT nacionalinius teismus traktuoja kaip ES teismus, kurie yra kertiniai decentralizuotos ES teismų sistemos akmenys. ESTT praktika rodo, kad ES sutarties 19 straipsnis, skirtingai nei Chartijos 47 straipsnis, suvokiamas ne tiek kaip užtikrinantis pavienio asmens teisių apsaugą, o, būdamas pamatinės Sąjungos vertybės dalis, kaip sisteminė ir nuolatinė teismų nepriklausomumo garantija, taip siekiant stabilizuoti nacionalines teismų sistemas ir užtikrinti veiksmingą iš ES teisės kylančių teisių apsaugą nacionaliniu lygmeniu.
Keywords: ES kaip vertybinė bendruomenė; pagrindinių teisių apsauga; ES pagrindinių teisių chartija; ESTT ir nacionalinių teismų bendradarbiavimas; prejudicinio sprendimo procedūra; ES sutarties 19 straipsnio 1 dalies antra pastraipa; teisės viršenybės principas; teismų nepriklausomumo principas