Briuselis Strasbūre: teoriniai svarstymai apie Europos Sąjungos teisės poveikį Europos Žmogaus Teisių Teismo jurisprudencijai - Kūris, Egidijus (Teisė, 2024)
Straipsnyje teoriškai apmąstomas vienas iš Europos Sąjungos teisės poveikio Europos Žmogaus Teisių Teismo jurisprudencijai aspektų; tai daroma iš šių dviejų teisės sistemų konkurencijos perspektyvos ir platesniame tarptautinės teisės, kaip fragmentuoto teisinio reiškinio, sampratos kontekste. Teigiama, kad Konvencijos teisės ir ES teisės sąveika yra horizontali, nes šios dvi teisės sistemos nėra ir turbūt niekada nebus subordinuotos viena kitai. Pagrindžiama, kad vienas iš šių teisės sistemų harmonizavimo įrankių yra vadinamasis abipusiškai draugiškas aiškinimas, ir parodoma, kaip ES teisei draugiškas aiškinimas (ir plačiau – tarptautinei teisei draugiškas aiškinimas) EŽTT buvo pasitelktas Al-Dulimi, Hanan ar Bosphorus bylose. Taip pat aptariama, kaip EŽTT požiūris į ES teisę kaip partikuliarinę tarptautinę teisę atsispindi šio Teismo sprendimų struktūroje.
Keywords: kolizijos taisyklė; teisės sistemų konkurencija; Lietuvos Respublikos Konstitucinis Teismas; Žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos konvencija; Europos Sąjungos Teisingumo Teismas; Europos Žmogaus Teisių Teismas; Europos Sąjungos teisė; draugiškas aiškinimas; tarptautinės ir Europos Sąjungos teisės internalizacija; tarptautinės teisės fragmentacija; prejudicinis sprendimas