Automatizuotas sprendimų priėmimas teisme: dirbtinio intelekto naudojimas rengiant ir priimant teismo sprendimus - Stolper, Inesa (Teisė, 2024)
Dirbtinio intelekto (DI) integravimas į teismų sistemą teikia ir galimybių, ir iššūkių. Dirbtinis intelektas žada pagreitinti teismo procesą, sumažinti išlaidas ir išplėsti galimybes kreiptis į teismą, nes jis gali būti sprendimų priėmimo asistentas arba savarankiškas sprendimų priėmėjas. Straipsnį sudaro trys pagrindinės dalys: dirbtinio intelekto technologijų apžvalga ir jų klasifikacija, išsamus dirbtinio intelekto kaip pagalbininko vaidmens priimant teisminius sprendimus nagrinėjimas ir dirbtinio intelekto kaip savarankiško sprendimų priėmėjo aptarimas.Analizė atskleidžia, kad nors DI gali reikšmingai padėti teisminiuose procesuose siūlydamas preliminarius sprendimus ar teisines konsultacijas, jo kaip savarankiško sprendimų priėmėjo galimybės yra sudėtingos. Labai svarbu sukurti tvirtą teisinį pagrindą, kad būtų laikomasi procesinių normų ir Europos žmogaus teisių konvencijos (EŽTK) 6 straipsnio. Šis teisinis pagrindas turėtų apibrėžti DI veiklos ribas teismų sistemoje, kad būtų išvengta teisės į teisingą bylos nagrinėjimą pažeidimų. Be to, pagal Bendrojo duomenų apsaugos reglamento (BDAR) 22 straipsnį turi būti numatytos žmogaus įsikišimo galimybės ir galimybė užginčyti dirbtinio intelekto sukurtus sprendimus, užtikrinant į žmogų orientuotą požiūrį į teisingumą.Dėl dirbtinio intelekto šališkumo, kuris atspindi išankstinį nusistatymą mokymo duomenyse, svarbu kruopščiai programuoti, atrinkti duomenų rinkinius ir nuolat prižiūrėti, kad būtų išvengta įtvirtinti diskriminacinę praktiką. Dėl dirbtinio intelekto potencialo imituojant teisinius samprotavimus nesudėtingose bylose siūloma atsargiai, tačiau optimistiškai vertinti technologiją, pasisakant už selektyvų jos taikymą scenarijuose, kai vieši svarstymai nereikalingi.Straipsnyje daroma išvada, kad nors dirbtinis intelektas yra daug žadanti priemonė teisminiams procesams tobulinti, jį naudoti reikia atsargiai. Jame pasisakoma už suderintą, įvairiapusį požiūrį į dirbtinio intelekto integravimą, pabrėžiant nuolatinį vertinimą, teisinį reguliavimą ir selektyvų dirbtinio intelekto technologijų taikymą.
Keywords: automatizavimas; teismų sistema; teisė į teisingą teismą