Duomenų perdavimo sutartys pagal naujausius Europos teisės pakeitimus: naujovės ir paradoksai - Filatova-Bilous, Nataliia (Teisė, 2024)
Straipsnyje analizuojamos naujausios duomenų reguliavimo ES tendencijos ir duomenų sutarčių ypatumai. Naujausiuose ES priimtuose ar siūlomuose reglamentuose nustatytas prieigos prie duomenų režimas, o tai reiškia, kad nėra išskirtinio duomenų savininko, o prieiti prie duomenų ir jais naudotis gali visi dalyvaujantys jų gamyboje. Toks požiūris lėmė reikšmingus duomenų sutartis reglamentuojančios sutarčių teisės pokyčius. Ryškiausi pokyčiai yra skirtingų duomenų sutarčių tipų sukūrimas, privatumo sampratos panaikinimas, nesąžiningų sutarčių sąlygų taikymas B2B duomenų sutartims, sutartinių ir ikisutartinių įsipareigojimų palengvinimas taikant administracines sankcijas. Straipsnyje visos šios naujovės yra kritiškai analizuojamos ir daroma išvada, kad kai kurios iš jų yra klasikinės sutarčių teisės paradoksai.
Keywords: duomenys; ne asmens duomenys; duomenų sutartys; duomenų perdavimas; duomenų srautas; prieigos prie duomenų režimas