Žmogaus teisių apribojimo kultūros paveldui išsaugoti teisinis vertinimas - Valiyeva, Gunel (Teisė, 2023)
Straipsnyje nagrinėjami šie klausimai: saugotino objekto kaip kultūros paveldo apibrėžimas tarptautinėje teisėje, pareiga saugoti kultūros paveldą ir kultūros paveldo vertinimas kaip žmogaus teisių problema. Be to, aptartas žmogaus teisėmis pagrįstų kultūros paveldo išsaugojimo apribojimų ir teisės sunaikinti teisinių pagrindų bei jos ribų įvertinimas. Apibrėžiama, kad pareiga saugoti kultūros paveldą yra tarptautinės teisės nustatyta pareiga valstybėms, o ne nevalstybinėms organizacijoms. Tikimasi, kad bendras požiūris vertinant žmogaus teisių apribojimus kultūros paveldo apsaugos srityje bus grindžiamas interesų pusiausvyros ir ribotos transformacijos ar sąlygiškumo principais.
Keywords: kultūros paveldas; kultūros paveldo išsaugojimas; kultūros paveldo naikinimas; žmogaus teisių apribojimas kultūros paveldui išsaugoti; teisė sunaikinti