Kibernetinio saugumo reguliavimas ir teisinis vykdymas Europos Sąjungos šalyse: Vokietijos ir Prancūzijos patirtis - Kavyn, Sviatoslav; Bratsuk, Ivan; Lytvynenko, Anatoliy (Teisė, 2021)
Straipsnis skiriamas informacijos saugumo tyrimams ES valstybėse narėse, ypač Vokietijoje ir Prancūzijoje, analizuojami jų įstatymai, programos ir reglamentai. Ypatingas dėmesys skiriamas Vokietijos ir Prancūzijos informacijos saugumo reguliavimo ir teisinio saugumo ypatybių tyrimui, atsižvelgiant į jų įstatymų, susijusių su ekonominiu saugumu, kaip būdingą nacionalinio saugumo sudedamąją dalį, tyrimą. Šio tyrimo metu analizuojami kibernetinės gynybos institucinio ir teisinio mechanizmo funkcionavimo ypatumai tarptautinio saugumo daugiavektorių sistemos ir tarptautinio bendradarbiavimo teisinio reguliavimo kontekste. Pagrindžiamas integruotos ir suderintos ES valstybių narių informacijos politikos kūrimo tikslingumas siekiant suvienodinti požiūrį į informacijos saugumą.Atsižvelgiant į dabartines Europos Sąjungos politikos realijas reikia išsamių tyrimų siekiant užtikrinti nacionalinius interesus, sukurti efektyvius informacinės erdvės apsaugos mechanizmus, teisinius ekonominės sistemos, kaip strateginio nacionalinio saugumo veiksnio, formavimo dėsningumus. Europos Sąjungos valstybių požiūris į informacijos saugumą dėl ES šalių geopolitinės specifikos šiuo metu nėra vienodas. Todėl, autorių teigimu, teigiami Vokietijos ir Prancūzijos patirties šioje srityje tyrimai, vertinimas ir įgyvendinimas yra svarbūs kuriant Europos Sąjungos informacijos saugumo sistemą siekiant patikimos apsaugos nuo kibernetinių grėsmių.
Keywords: ES informacijos saugumas; informacijos saugumas; informacinė erdvė; ES teisės aktai dėl informacijos saugumo; ES teisė