Teisinės valstybės krizė Europos Sąjungoje: nuo Portugalijos iki Lenkijos (ir už jos ribų) - Pereira de Sousa, Inês (Teisė, 2020)
Teismų nepriklausomumas yra deklaruojamas kaip pirminis teisės įpareigojimas, kurio turi laikytis kiekviena nacionalinė institucija, galinti taikyti ar aiškinti Europos Sąjungos teisę. Naujausios nacionalinių teismų sistemų įstatymų reformos Lenkijoje ir kitose valstybėse narėse pažeidžia teismų nepriklausomumo ir abipusio pasitikėjimo principus ir kelia teisinės valstybės idėjos krizę, reikalaudamos Europos Sąjungos įsikišimo.
Keywords: teisinė valstybė; Europos Sąjunga; teismų sistemos reformos; teismų nepriklausomumas; abipusis pasitikėjimas