ŽMOGAUS TEISĖS IR ASMENS VARDAS: TEISĖS TENDENCIJOS IR IŠŠŪKIAI - de Varennes, Dr Fernand (Teisė, 2015)
Šiame straipsnyje analizuojama, kaip pastaruoju metu tarptautinėje žmogaus teisių teisėje vystėsi asmens vardo pripažinimo ir naudojimo koncepcija. Straipsnyje taip pat nagrinėjamos istorinės priežastys, paaiškinančios, kodėl šis centrinis asmens tapatybės aspektas iš pradžių sutartyse buvo praleidžiamas. Manoma, kad tokia situacija susiklostė dėl skirtingų tradicijų, lėmusių asmens teisę laisvai išreikšti savo tapatybę per savo vardo ir pavardės naudojimą. Ypač Europoje bendrosios teisės požiūris šiuo klausimu labai skyrėsi nuo civilinės teisės krypties. Straipsnyje aptariami svarbiausi pastarojo laikotarpio pasaulio ir Europos jurisprudencijos pokyčiai, atskleidžiantys, kad vis daugiau dėmesio skiriama asmens tapatybės svarbai. Tai reiškia, kad labiausiai pažeidžiamų visuomenės grupių, tokių kaip antai vaikai, moterys ir mažumos, atstovai turi turėti teisę, kad jų vardai valstybės valdžios institucijose būtų pripažįstami ir naudojami, o nebūtų verčiami priimti valstybės institucijos nustatytą oficialiai priimtiną vardo variantą.