PROFESINIŲ SĄJUNGŲ MONOPOLIS KAIP TEISINIS JŲ VEIKLOS PAGRINDAS. LENKIJOS ATVEJIS - Świątkowski, Andrzej Marian Marian (Teisė, 2013)
Straipsnyje analizuojamas profesinių sąjungų steigimosi ir statuso teisinio reguliavimo aspektas. Autorius analizuoja Lenkijoje istoriškai susiklosčiusią situaciją, kai profesinėms sąjungoms teisės aktais buvo suteiktas darbuotojų atstovavimo kolektyviniuose darbo santykiuose monopolis. Straipsnyje taip pat keliamas civilinės teisės reguliuojamos įsisteigimo laisvės ir darbo teisės garantuojamos asociacijų laisvės santykio klausimas. The article analyses the legal aspects of the establishment of trade unions and the legal regulation of trade unions status. The article is based on Polish legal system where monopoly of the trade unions representation is historically established. The author also tries to find the answer on the relation between civil-law regulated right to establish and the labour law right to freedom of association.