Accelerating Permit Issuances for Renewable Energy Projects - Žilinskienė, Leda (Teisė, 2025)
Viena iš svarbiausių atsinaujinančiųjų išteklių energijos plėtros skatinimo priemonių – leidimų atsinaujinančiųjų išteklių energijos projektams išdavimo procedūrų supaprastinimas. Pastaruoju metu ES lygiu priimti keli šios srities teisės aktai, iš kurių ir Direktyva 2023/2413, vadinamoji RED III. Pastarieji pakeitimai kritikuotini dėl mažėjančių aplinkos apsaugos ir poveikio aplinkai vertinimo atlikimo standartų. Mažiau dėmesio sulaukiantis, tačiau ne mažiau svarbus aspektas – leidimų ES atsinaujinančiųjų išteklių energijos projektams vykdyti išdavimo taisyklių ir nacionalinės administracinės teisės santykis. Straipsnį rengti paskatino tai, kad leidimų atsinaujinančiųjų išteklių energijos projektams išdavimo supaprastinimas turi nemažą poveikį valstybių narių administracinėms sistemoms ir valdymo struktūroms. Vienas iš pagrindinių straipsnio tikslų – išnagrinėti ES ir Lietuvos teisės reglamentavimą, susijusį su leidimų atsinaujinančiųjų išteklių energijos projektams išdavimo procedūromis, administracinės teisės aspektu. Tyrimas atliekamas vertinant bendrą Lietuvos leidimų išdavimo teisinį reglamentavimą ir siejant jį su ES leidimų atsinaujinančiųjų išteklių energijos projektams išdavimo procedūros naujovėmis. Lietuvos teisės sistema ir doktrina susiduria su keliais iššūkiais: reikia susisteminti ir aiškiai reglamentuoti bendrąsias leidimų išdavimo nuostatas, o tuo pat metu konkrečių sektorių sritims, pavyzdžiui, leidimų atsinaujinančiųjų išteklių energijos projektams išdavimo, atsižvelgiant į naujas nacionalinei teisei nežinomas ES leidimų išdavimo nuostatas.