Konstituciniai ir tarptautiniai teisiniai pacientų autonomijos aspektai Argentinos Aukščiausiojo Teismo praktikoje - Lytvynenko, Anatoliy A.; Machovenko, Jevgenij (Teisė, 2025)
Pacientų teisių apsaugos Lotynų Amerikos valstybėse svarba ir būtinumas pastaraisiais dešimtmečiais sparčiai ryškėja tiek teisėkūroje, tiek teismų praktikoje. Daugelyje iš Lotynų Amerikos teismų priimtų sprendimų pacientų teisės yra labai glaudžiai susiejamos su konstitucinėmis piliečių teisėmis, tokiomis kaip teisė į laisvę, orumą, asmens neliečiamumą, autonomiją ir privatumą. Šiame straipsnyje autoriai nagrinėja atitinkamą Argentinos Aukščiausiojo Teismo praktiką, kelis išskirtinius reikšmingus jo sprendimus, susijusius su paciento savarankiškumu ir apsisprendimu. Iš jų – liūdnai pagarsėjusį 2015 m. sprendimą, patvirtinantį nuolatinės vegetacinės būklės paciento gyvybę palaikančio gydymo nutraukimą. Autoriai tiria, kaip Teismas aiškina Argentinos Konstitucijos nuostatas, susijusias su pacientų autonomijos apsauga, taip pat taikant tarptautinius sveikatos priežiūros standartus, įtvirtintus tarptautiniuose teisiniuose žmogaus teisių paktuose.