Pagal Kriptoturto rinkų reglamentą peržiūrėta priežiūros struktūra: kitas žingsnis ES finansų sektoriaus raidoje - Stanchev, Dimitar (Teisė, 2025)
2023 m. gegužę Europos finansų sektorius patyrė reikšmingą pokytį – buvo priimtas ES Reglamentas dėl kriptoturto rinkų – vadinamas MiCAR (angl. Markets in Crypto-Assets Regulation (ES) 2023/1114). Kriptoaktyvų rinkų reglamentas (KRR), kuris pavertė ES pirmąja didele jurisdikcija, reglamentuojančia kriptoaktyvus. Šiuo reglamentu siekiama stiprinti finansų sektoriaus konkurencingumą ir inovacijas, potencialiai įtvirtinant Sąjungą kaip pasaulinę kriptoaktyvų standartų lyderę.Tyrime pabrėžiama, kad KRR ne tik turės tiesioginį poveikį rinkai, bet ir žymi reikšmingą žingsnį tobulinant Sąjungos finansų priežiūros struktūrą nuo pat Europos finansų priežiūros sistemos sukūrimo 2010 m. Remiantis pagrindiniu kriptoaktyvų skirstymu į reikšmingus ir „nereikšmingus“ (priežiūros modelį pagal klasifikaciją), KRR išplečia Europos priežiūros institucijų, ypač Europos bankininkystės institucijos (EBI), vaidmenį. Pirmą kartą EBI suteikiami tiesioginiai priežiūros įgaliojimai, įskaitant kompetenciją steigti ir pirmininkauti tam tikroms patariamoms struktūroms.Straipsnyje daroma išvada, kad šis pokytis žymi reikšmingą ES finansų priežiūros modelio transformaciją ir greičiausiai sukels daugybę praktinių iššūkių, ypač valdant santykius tarp prižiūrimų subjektų ir EBI. Dėl ilgalaikių padarinių šie pokyčiai reikalauja išsamios analizės.