Principle of Solidarity and its Impact on the Harmonization of Asylum Law in the European Union - Riševičiūtė, Vita (Teisė, 2025)
Pastarąjį dešimtmetį Europoje vykstančių migracijos procesų fone nesutarimai dėl solidarumo principo turinio tampa vis svarbesniu veiksniu valstybių politinėse ir teisinėse darbotvarkėse. Šiomis aplinkybėmis Europos Sąjungos prieglobsčio teisyno raidos analizė, pradedant nuo pat jo ištakų – Amsterdamo sutarties – iki šių dienų transformacijų, Europos Parlamentui 2024 metų balandį patvirtinus naują teisinių dokumentų rinkinį – Naująjį migracijos ir prieglobsčio paktą, yra itin aktuali. Tyrimas atliktas siekiant įvertinti solidarumo principo turinį ir vaidmenį Bendrajai Europos prieglobsčio sistemai (BEPS) bei Europos Sąjungos prieglobsčio teisynui harmonizuoti.