Darbuotojų stebėjimas naudojant algoritminį valdymą, grįstą dirbtinio intelekto sistemomis - Breskienė, Ineta (Teisė, 2024)
Straipsnyje nagrinėjamas darbuotojų stebėjimo, darbdaviui naudojant algoritminį valdymą, grįstą dirbtinio intelekto sistemomis, teisinis reguliavimas. Darbdaviai, norėdami sklandžiai organizuoti darbo procesus darbovietėse, užtikrinti efektyvų išteklių naudojimą, valdyti rizikas, stebi darbuotojus ir jų atliekamą darbą. Stebėjimo metu renkami darbuotojų asmens duomenys vėliau analizuojami ir darbuotojai gali patirti tiesioginių teisinių padarinių (pavyzdžiui, su jais bus nutraukti darbo santykiai, nustatytas darbo pareigų pažeidimas, koreguojamas darbo užmokestis ir kt.). Algoritminis valdymas, grįstas dirbtinio intelekto sistemomis, kelia įvairių rizikų darbuotojams. Darbdaviai prieš pradėdami jį naudoti turi atlikti įvairių teisinių reikalavimų analizę. Pagrindiniai reikalavimai nustatyti Dirbtinio intelekto akte, Bendrojo asmens duomenų apsaugos reglamente, kyla remiantis Europos Žmogaus Teisių Teismo suformuota darbuotojų stebėjimo praktika. Taip pat darbdaviui tenka prievolė užtikrinti darbuotojo teisę į privatų gyvenimą, nes algoritminio valdymo metu dirbtinio intelekto sistemos gali atlikti kartais sunkiai prognozuojamų įžvalgų ir apie darbuotoją atskleisti itin jautrių faktų. Analizuojamas darbuotojų ir jų atstovų informavimas ir konsultavimas apie algoritminio valdymo, grįsto dirbtinio intelekto sistemomis, diegimą ir naudojimą darbo aplinkoje.