Teisėjų padėjėjų profesinio saviveiksmingumo ir psichologinės gerovės ryšys - Tylaitė, Svajunė; Barysė, Dovilė; Bareikytė, Simona (Teisė, 2024)
Teisėjų padėjėjai, padėdami teisėjams ruoštis bylų nagrinėjimui, įgyja vis didesnę teisinę kompetenciją ir praktiką. Tačiau teisėjų padėjėjų profesinis (darbinis) vaidmuo nėra tirtas Lietuvoje. Tyrimu siekta ištirti teisėjų padėjėjų profesinio saviveiksmingumo ir psichologinės gerovės ryšį. Pirmiausia nustatyta, kad egzistuoja profesinio vaidmens konfliktas ir darbinio vaidmens neapibrėžtumai. Antra, nustatyta, kad teisėjų padėjėjų profesinį saviveiksmingumą geriausiai prognozuoja pasitenkinimas tarpasmeniniais santykiais ir suvoktas vertingumas darbe, suvoktą vertingumą darbe geriausiai nuspėja pasitenkinimas tarpasmeniniais santykiais, pasitenkinimas darbu ir didėjantis darbo stažas. Šie tyrimo rezultatai gauti atlikus apklausą, kurioje dalyvavo 269 Lietuvos teismuose dirbančių teisėjų padėjėjai. Psichologinei gerovei įvertinti naudota Papildoma lietuviškoji psichologinės gerovės skalė (LPGS-P). Profesiniam saviveiksmingumui įvertinti naudota Schyns ir von Collani (2002) sukurta trumpoji Profesinio saviveiksmingumo skalės (OCCSEFF) versija.