Prašymų priimti prejudicinį sprendimą priimtinumas Europos Sąjungos Teisingumo Teismo jurisprudencijoje dėl teisėjų nepriklausomumo - Stanevičius, Mantas (Teisė, 2024)
Pastaraisiais metais ESTT labai padaugėjo prašymų priimti prejudicinį sprendimą, susijusių su ESS 19 straipsnio 1 dalies aiškinimu teismų nepriklausomumo srityje. Vis dėlto ESTT ne visus tokius prašymus pripažino priimtinais. Šiame straipsnyje nagrinėjami pagrindiniai prejudicinio sprendimo procedūros pagal SESV 267 straipsnį principai, kuriais ESTT vadovaujasi priimdamas arba atmesdamas nacionalinių teismų prašymus šioje kritiškai svarbioje ES teisės srityje. Daugiausia dėmesio straipsnyje skiriama sąvokai „teismas“ pagal SESV 267 straipsnio prasmę apibūdinti ir Teismo sprendimo „būtinybei“ nagrinėti.