Rules of Jurisdiction of the Regulation Brussels I bis – Application of General Jurisdiction Rule and Special Jurisdiction Rule under Close Connecting Factor (Article 7 (1)) – Lithuanian Perspective - Pranevičienė, Kristina; Gaubienė, Neringa (Teisė, 2024)
Šiame straipsnyje daugiausia dėmesio skiriama apibūdinti bendrosios jurisdikcijos taisyklės ir specialiosios jurisdikcijos taisyklės taikymą Lietuvos jurisprudencijoje pagal 2012 m. gruodžio 12 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (ES) Nr. 1215/2012 dėl jurisdikcijos ir teismo sprendimų civilinėse ir komercinėse bylose pripažinimo ir vykdymo (nauja redakcija) (Reglamentas Briuselis I bis) 7 straipsnio 1 dalį. Pirmiausia trumpai pristatoma bendrosios jurisdikcijos taisyklė, o paskui diskutuojama apie specialiosios jurisdikcijos taisyklę pagal Reglamento Briuselis I (nauja redakcija) 7 straipsnio 1 dalį, atskleidžiama Europos Sąjungos Teisingumo Teismo (ESTT) jurisprudencija ir atsakoma į klausimą, ar Lietuvos teismai tinkamai taiko šią teisės normą. Analizuodamos teismų praktiką, autorės atskleidžia nacionalinės teismų praktikos ypatumus ir parodo, kaip ji dera su ESTT jurisprudencija. Tyrimu siekiama prisidėti prie Lietuvos teisės doktrinos kūrimo, analizuojant Reglamentą Briuselis I bis.