Civilinės atsakomybės formavimas skaitmeniniame amžiuje: Dirbtinio intelekto atsakomybės direktyva ir Peržiūrėta atsakomybės už gaminius direktyva - Rimkutė, Deimantė (Teisė, 2024)
Straipsnyje vertinami du Europos Komisijos pateikti direktyvos pasiūlymai: Dirbtinio intelekto atsakomybės direktyva ir Peržiūrėta atsakomybės už gaminius direktyva. Pirmoje straipsnio dalyje pristatomi ir palyginami abu direktyvų pasiūlymai. Kitoje dalyje įvertinami svarbiausi šių direktyvų elementai, įskaitant direktyvų taikymo sritį; siūlomi proceso teisės pakeitimai (įrodymų atskleidimas, prezumpcijos), taip pat Peržiūrėtos atsakomybės už gaminius direktyvos taisyklės dėl produkto trūkumų nustatymo. Straipsnio pabaigoje apibendrinama, kad nors Europos Komisijos direktyvos pasiūlymai žymi pažangą siekiant apsaugoti nukentėjusiuosius nuo dirbtinio intelekto padarytos žalos, juose aptinkama ir trūkumų. Siūlomais patobulinimais įvairiose svarbiose srityse, įskaitant produkto defektų nustatymą, prezumpcijos mechanizmus, įrodymų atskleidimą ir taikymo sritį, siekiama ištaisyti direktyvose pastebėtus trūkumus ir sustiprinti nuo dirbtinio intelekto nukentėjusių asmenų apsaugą. Įtraukus šiuos patobulinimus, direktyvomis būtų galima veiksmingiau pasiekti jų tikslą – užtikrinti tinkamą nuo dirbtinio intelekto nukentėjusių asmenų apsaugą.