Naujasis žemės Nomas? Tvarkos perspektyvos chaoso amžiuje - Okoński, Jan (Teisė, 2024)
Straipsnyje daugiausia dėmesio skiriama nomo sąvokos tyrimui ir jos reikšmei aiškinti vykstančius pokyčius besikeičiančios pasaulinės tvarkos kontekste. Analizuojama žodžio reikšmė ir etimologija, ypatingą dėmesį skiriant nomo reikšmei teisės filosofijoje ir kaip teisingumo simboliui, nurodant panašias reikšmes kitose kultūrose. Straipsnio turinys susijęs su Carlo Schmitto ir Giorgio Agambeno apmąstymų nomo tema rezultatais. Nomo klausimas buvo iškeltas šiuolaikinių įtampų tarptautinėje konsteliacijoje fone, kartu atkreipiant dėmesį į skirtumus tarp praėjusiais amžiais Azijoje egzistavusios tributarinės sistemos ir dabartinės europietiškos kilmės tarptautinių santykių tvarkos.