Darnaus vystymosi teisiniai kontūrai: istorinės aplinkybės ir argumentai, pagrindžiantys jo normatyvumą - Korchahin, Dmytro (Teisė, 2024)
Šiame straipsnyje autorius apžvelgia darnaus vystymosi istorinį pėdsaką. Be to, straipsnyje atskleidžiama dabartinė darnaus vystymosi teisinė prigimtis ir kai kurie aspektai, padedantys sustiprinti jo teisinius kontūrus. Darnaus vystymosi koncepcija tolydžio buvo plėtojama įvairiuose politiniuose forumuose ir diskusijose. Šis procesas truko daugiau nei penkiasdešimt metų. Dabartiniai darnaus vystymosi teisiniai kontūrai nėra stabilūs, todėl mokslininkai ieško tinkamų teisinių apybrėžų. Į tai atsižvelgiant analizuojama Tarptautinio Teisingumo Teismo (TTT) praktika, ES (viršvalstybinės) politikos formavimas ir dabartinė nepaprastoji padėtis aplinkosaugos srityje. Remiantis kokybinio požiūrio metodais, siūloma išvada apie darnaus vystymosi ir tvarumo teisinius kontūrus. Be bendros formulės, pagal kurią valstybės privalo veikti taip, kad būtų užtikrintas darnus vystymasis, buvo nustatyti kai kurie nauji jo didesnės reguliavimo vertės aspektai, leidžiantys naujai interpretuoti darnaus vystymosi teisinius kontūrus. Šie nauji aspektai yra susiję su aplinkos realybe (dabartinė nepaprastoji padėtis aplinkosaugos srityje, dėl kurios darnus vystymasis turi tapti svarbiausiu įvairių lygmenų politikos formavimo elementu), Tarptautinio Teisingumo Teismo praktika (kadangi dabartinė teismų praktika yra pasenusi, siekiant išaiškinti dabartinius darnaus vystymosi teisinius kontūrus, reikalingos perspektyvinės patariamosios Tarptautinio Teisingumo Teismo nuomonės) ir ES viršvalstybinės politikos formavimo sritimi (kurioje darnus vystymasis tapo gana nepastovus, tačiau būtinas, nes yra svarbiausias faktinės politikos formavimo elementas).