Utilitarian and Deontological Approaches to Liability of Internet Intermediaries for Infringements of Intellectual Property Rights - Drakšas, Justinas (Teisė, 2024)
Šiuo straipsniu bandoma identifikuoti pagrindines filosofines idėjas, kuriomis yra grindžiamas interneto tarpininkų atsakomybės už intelektinės nuosavybės teisių pažeidimus reguliavimas. Daugiausia dėmesio yra skiriama utilitarinei ir deontologinei tarpininkų atsakomybės teorijoms, pirma, nustatant pagrindines šių teorijų nuostatas; antra, nagrinėjant pagrindinius reguliavimo pavyzdžius, atitinkančius utilitarinį ir deontologinį požiūrius, kurie galėtų padėti apibūdinti bendrą tarpininkų atsakomybės modelių raidą Europos Sąjungoje. Iliustraciniais tikslais dėmesio taip pat skiriama „internetinio anarchizmo“ idėjoms, sudarančioms bendrą kontekstą kartu su utilitarinėmis bei deontologinėmis reguliavimo teorijomis ir leidžiančioms atskleisti tarpininkų atsakomybės reguliavimo raidos paveikslą per šių idėjų santykį.