Teisingumo prieinamumas per teismų praktikos ir teisės teorijos prizmę - Shcherbanyuk, Oksana; Bzova, Laura (Teisė, 2023)
Šiame straipsnyje aptariama teisė kreiptis į teismą, suvokiama kaip žmogaus teisė. Teigiama, kad ši pagrindinė teisė dabar yra šių dienų jus cogens dalis. Jus cogens idėja gali būti labai naudinga priemonė pagrįsti normatyvinės hierarchijos egzistavimą tarptautinėje arenoje, kuri tradiciškai vertinama kaip grynai horizontalių valstybių santykių visuma. Kai tik norma ar principas įgauna jus cogens pobūdį, jie įpareigoja visą tarptautinę bendruomenę, reikalaujama, kad valstybės pritaikytų savo įstatymus ir teisinę praktiką.