Nacionalinio parlamento dalyvavimas vykdant Europos Žmogaus Teisių Teismo sprendimus - Ciżyńska-Pałosz, Angelika (Teisė, 2022)
Straipsnyje pristatomas Lenkijos Parlamento vaidmuo įgyvendinant EŽTK sprendimus šalyje. Pirmiausia pateikiama Lenkijos Parlamento struktūra ir apibūdinama dviejų parlamentinių komitetų, kurie užsiima EŽTK sprendimų vykdymo klausimais, veikla. Toliau aprašomas dviejų pagrindinių šios srities užduočių įgyvendinimas Lenkijos Parlamente: 1. dalyvavimas priimant įstatymus, kuriais siekiama pašalinti iš vidaus teisės aktų normas, neatitinkančias Konvencijos nuostatų; 2. teisės aktų projektų kontrolė laikantis Konvencijos nuostatų. Pristatomi ir kiti veiksmai, kurių ėmėsi Lenkijos Parlamentas, siekdamas prižiūrėti EŽTK sprendimų, priimtų bylose prieš Lenkiją, vykdymą. Galiausiai, Lenkijos Parlamento veiksmai sugretinami su Europos Tarybos organų rekomendacijomis. Tokiu pagrindu parengiami pasiūlymai modifikuoti Lenkijos modelį, kad šis taptų efektyvesnis ir leistų įgyvendinti Europos Tarybos rekomendacijas.