Asociacijų priskyrimo viešojo administravimo subjektams problematika - Vitkutė, Evelina Agota Agota (Teisė, 2018)
Straipsnyje analizuojamas teisinis reguliavimas, numatantis, kad tam tikros specialiaisiais įstatymais įgaliotos asociacijos gali vykdyti viešojo administravimo veiklą, bei teismų praktika, įvardijanti, kada tokios asociacijas laikomos arba, atvirkščiai, nelaikomos viešojo administravimo subjektais; vertinamas tokio teisinio reguliavimo ir teismų praktikos pagrįstumas. Taip pat analizuojama, kiek asociacijų, įgaliotų vykdyti viešąjį administravimą, veikla yra suderinama su asociacijų autonomijos nuo viešosios valdžios doktrina. Daromos išvados, kad minėtų asociacijų priskyrimas viešojo administravimo subjektams turi konstitucinius pagrindus, rekomenduojama teismų praktikoje taikyti bendrą funkcinį testą šių asociacijų veiklai viešojo administravimo srityje vertinti. Taip pat siūloma teisės doktrinoje aiškiai išskirti atskirą asociacijų, kurių steigimą, struktūrą ir funkcijas lemia specialieji įstatymai, kategoriją.