TINKAMAS KOLEKTYVINIŲ DARBO SANTYKIŲ VALDYMAS EUROPOS SĄJUNGOJE PASITELKIANT SOCIALINĮ DIALOGĄ - Świątkowski, Andrzej Marian Marian (Teisė, 2015)
Straipsnyje supranacionaliniu Europos Sąjungos lygiu analizuojamas tinkamas kolektyvinių darbo santykių valdymas pasitelkiant socialinį dialogą, įvertinant suformuluotus tinkamo valdymo principus, kitus svarbius kriterijus socialinei taikai prižiūrėti ir jai garantuoti, skaidraus socialinio dialogo užtikrinimo galimybes, tinkamą pilietinės visuomenės atstovų dalyvavimą socialiniame dialoge ir viešosios valdžios atsakomybę. Taip pat analizuojami Europos Sąjungos teisės aktai ir rekomendacijos bei ekspertų nuomonė, atsižvelgiama į autoritetingas darbo teisės mokslininkų išvadas, atskleidžiant socialinio dialogo ypatybes ir trūkumus Europos Sąjungos lygiu.The article analyses the good governance of the collective labour relations via social dialogue at the supranational level of the European Union, evaluating the formulated principles of good governance, the other important criteria to maintain and guarantee the social peace, the possibilities to ensure the transparency of social dialogue, the appropriate participation of civil society representatives in the social dialogue as well as the responsibility of public authorities. The article analyses legal acts of the European Union, recommendations and the opinions of experts, also taking into account the authoritative conclusions of labour law scholars, revealing the peculiarities and drawbacks of the social dialogue at the European Union level.