Specialiojo Irako tribunolo funkcionavimas (materialiniai ir procesiniai aspektai) - Katarzyna Dróżdż, Dominika (Teisė, 2008)
Straipsnyje analizuojamos Irako specialiojo tribunolo, įkurto 2003 m. gruodžio 10 d., statuto nuostatos, materialiniai ir procesiniai Tribunolo veiklos aspektai. Nurodoma, kad Statutu įdiegtas stebėtojų ir patarėjų tarptautinės teisės klausimais institutas – keliamas jų veiklos teisinio apibrėžtumo klausimas; apibūdinama Tribunolo jurisdikcija: nuo 1968 m. liepos 17 d. iki 2003 m. gegužės 1 d. padarytiems nusikaltimams, numatytiems Statuto 11–14 straipsniuose, už kuriuos gali būti traukiami tik Irako piliečiai ir nuolatiniai Irako gyventojai, nusikaltimus padarę Irake ir už jo ribų teisti. Nurodoma, kad nėra reglamentuota asmenų, Tribunolo trauktinų baudžiamojon atsakomybėn, amžiaus riba; juridiniai asmenys (pvz., Baath partija) nėra teisiami. Taip pat, lyginant su Tarptautinio karinio tribunolo nuostatomis, Irako specialusis tribunolas negali paskelbti nė vienos grupės ar organizacijos kriminaline.Straipsnyje taip pat analizuojami nusikaltimai, už kuriuos gali teisti Irako specialusis tribunolas, lyginamas kitų ad hoc tribunolų veiklos teisinis reglamentavimas. Autorė, be to, palyginusi Irako specialiojo tribunolo statuto ir Romos statuto bei 1949 m. Ženevos konvencijos papildomo protokolo nuostatas, daro išvadą, kad baudimas už kai kuriuos Irako specialiojo tribunolo statute numatytus nusikaltimus būtų nesuderinamas su nullum crimen sine lege, nes tai nėra universaliai tarptautiniu lygiu pripažįstami nusikaltimai; terorizmo nusikaltimo Statute taip pat nenumatyta – tai būtų Irako nacionalinių teismų jurisdikcijos klausimas.Taip pat teigiama, kad Statuto 11c) punktas turėtų būti traktuojamas kaip novela, nes numato agresiją kaip nusikalstamą veiką.Straipsnyje analizuojamos kaltinamųjų, liudytojų, nukentėjusiųjų teisės procese; pabrėžiama, kad Irako specialiojo tribunolo statute nenumatyta žalos atlyginimo instituto, kompensacijos už neteisėtą areštą ar sulaikymą; skiriama dėmesio reguliuojant procesą in absentia, Tribunolo sprendimo peržiūrai.The Iraqi Special Tribunal was established directly by the Iraqi Governing Council on December 10, 2003. The Tribunal has been mandated to try the accused for crimes under international law (genocide, crime against humanity and war crimes) and some violations of Stipulated Iraqi Laws.This article contains an analysis of the provisions of the Statute of the Iraqi Special Tribunal with regard to its material and procedural aspects. The Statute of this Tribunal was created taking for the pattern the Statute of International Criminal Court. However, the opinions of the Iraqis were also taken into account; the Iraqis wanted to have the solely power to exercise jurisdiction of this Tribunal.