Viduramžių universiteto ir jo teismo prigimtis - Machovenko, Jevgenij (Teisė, 2009)
Straipsnyje atsakoma į klausimus: kas buvo viduramžių universitetas – integruota miesto dalis ar feodalinė jurisdika, kas buvo jame dirbę ir studijavę asmenys – visateisiai miesto piliečiai ar tik mieste laikinai apsigyvenusieji, ir kokiai sistemai priklausė jo teismas – privačių ar valstybinių, dvasininkų ar miestiečių teismų.In the article on basis of published historical sources and research papers the author aspires to elucidate what was a medieval university – integral part of town or feudal benefice, what were professors ant students – full fledged citizens of the town or aliens, and what were university courts – State or private, secular or ecclesiastical.