Klasikinio požiūrio į teisėją kaip teisės aiškintoją ir taikytoją alternatyvos - Kazanavičiūtė, Rūta (Teisė, 2009)
Straipsnyje aptariami realistinis ir socioekonominis požiūris į teisėjo vaidmenį santykyje su teise, žvelgiant iš teisės atradimo / kūrimo perspektyvos. Šie požiūriai dar gali būti vadinami laisvo teisėjų sprendimų priėmimo ir racionalaus teisėjų sprendimų priėmimo modeliais. Nagrinėjami svarbiausi šių požiūrių bruožai, paskirų teisės mokslininkų pozicijos.The article deals with two groups of possible approaches to the role of the judge in interpreting and applying the law. One of the analyzed approaches is so-called the realistic approach or the model of free judicial decision-making. The second approach is the so-called socio-economic approach or the model of rational judicial decision-making. The main features, examples and problems of these approaches are discussed in this article.