Tarptautinės teisinės archeologinio paveldo apsaugos ypatybės - Мартыненко, Игорь (Teisė, 2010)
Straipsnyje nagrinėjamos tarptautinių sutarčių nuostatos dėl archeologinio (ypač povandeninio) kultūrinio paveldo apsaugos, pagrindžiamas būtinumas plėsti povandeninius archeologinius tyrimus, įvertinama kaip klaidinga kai kurių Europos valstybių, neprisijungusių prie UNESKO Povandeninio kultūrinio paveldo apsaugos konvencijos, pozicija.В статье рассматриваются особенности международно-правой защиты археологического наследия. Автор на основе анализа международно-правовых актов, а также национального законодательства Литвы и Беларуси, излагает основные положения международных соглашений по охране культурного наследия, приводит классификацию памятников археологии, формулирует проблему принятия их на государственный учёт.