Viešojo intereso balansas Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (EB) Nr. 1049/2001 kontekste - Makauskaitė, Gintarė (Teisė, 2010)
Straipsnyje tiriami viešojo intereso balanso Europos Parlamento ir Tarybos Reglamento (EB) Nr. 1049/2001, nustatančio visuomenės teisę susipažinti su Europos Parlamento, Tarybos ir Komisijos dokumentais, kontekste aspektai. Daug dėmesio skiriama išlygoms, ribojančioms bendrąjį viešąjį interesą, analizuoti, atskleidžiamos viešojo intereso testo taisyklės ir jų taikymo praktika. Daroma išvada, kad visuomenės teisės susipažinti su dokumentais efektyvumui turi reikšmės viešojo intereso sampratos neapibrėžtumas, tai, kad nėra bendrų viešojo intereso testo taisyklių, ir perteklinis išlygų skaičius.The aspects of the public interest balance are discussed in the context of Regulation (EC) No 1049/2001 regarding public access to European Parliament, Council and Commission documents. The attention is paid to the exemptions of the general public interest as well as to the rules and practice of the public interest test. The author concludes that the conceptual indeterminacy of public interest, the absence of common rules for the public interest test and the excessive number of exceptions have impact on the effectiveness of the right to the public sector information.