Teisėjų skyrimas Lietuvoje 1990–1995 metais - Griškevič, Lina (Teisė, 2012)
Straipsnyje analizuojamas valdžių padalijimo principo skiriant teisėjus įgyvendinimo reformuojant teismų sistemą procesas, atkuriant Lietuvos Respublikos nepriklausomybę (1990–1995 metais). Tiek priimant 1990 m. Laikinąjį pagrindinį įstatymą, tiek rengiant 1992 m. Lietuvos Respublikos Konstituciją stengtasi įtvirtinti skirtingų valdžių dalyvavimą skiriant teisėjus, taip siekiant užtikrinti tiek valdžių atskyrimą bei jų pusiausvyrą, tiek teisėjų nepriklausomumą. Tačiau, nepaisant konstitucinio reguliavimo, vykdomosios valdžios įtakos teismų sistemai ilgai nepavyko išvengti.The process of implementation of separation of powers principle when appointing judges in judicial branch while gaining Lithuanian’s independence (years 1990-1995) is analyzed in the article. In the Temporary main law of 1990, as well as in the Constitution of 1992 the efforts were made towards gathering different branches together while appointing the judges. Such regulation is deemed to help to ensure both the separation of powers and balance and judicial independence. In spite of the constitutional regulations, the influence of executive power on judicial system remained still for quite long period of time.