VILNIAUS PIRKLIAI 1800–1824 METAIS - Ambrulevičiūtė, Aelita (Teisė, 2015)
Straipsnyje1 nagrinėjami Rusijos imperijos įstatymai, kurie reguliavo pirklių ekonominę veiklą, analizuojama pirkliams teikiamų privilegijų kaita ir 1800–1824 m. Vilniaus pirklių sluoksnio formavimasis, kai po trečiojo Lenkijos–Lietuvos valstybės padalijimo 1795 m. Lietuvoje įsigaliojo Rusijos imperijos įstatymai. Jie pakeitė pirklių verslo galimybes, kartu keitėsi Vilniaus pirklių sluoksnio sudėtis. This article reviews the legislations regulating economic activity of the merchants, analyses the changes of the benefits given to the merchants and the formation of Vilnius merchants’ stratum in the years 1800–1824 after the third partition of Polish-Lithuanian Commonwealth in 1795, when the legislations of the Russian Empire came into effect in Lithuania. These legislations altered the business possibilities of the merchants, and the body of Vilnius merchants’ stratum was changing along with them.