Kalėjimų ir kitų pataisos įstaigų perpildymas – Lenkijos bausmių vykdymo politikos problema - Nawój, Aldona (Teisė, 2008)
Straipsnyje nurodoma, kad pagal dabar galiojančių teisės aktų nuostatas Lenkijoje vienam kaliniui ar laikinai sulaikytam ar suimtam asmeniui yra skiriami trys kvadratiniai metrai ploto patalpos, kurioje asmuo yra laikomas – Lenkija yra viena iš Europos valstybių, kuriose šis plotas yra mažiausias; nuo 2000 m. šis skaičius nuolat mažėja ir dėl nuolatinio kalėjimų ir kitų pataisos įstaigų populiacijos didėjimo. Pateikiami kalėjimų ir kitų pataisos įstaigų perpildymo tendenciją rodantys statistikos duomenys. Pabrėžiama, kad kalėjimų ir kitų pataisos įstaigų perpildymas pažeidžia Europos žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos konvencijos 3 straipsnį; nėra tinkamai vykdoma asmenų, atliekančių bausmę tokiomis sąlygomis, resocializacija, kalinimo sąlygos lemia negatyvios kalėjimo subkultūros didėjimą ir mažina pozityvių kalinių interakcijų galimybes, pažeidžia žmogaus teises ir sukelia didesnę infekcinių ligų grėsmę, be to, didina įtampą ir fizinės jėgos vartojimo tarp kalinių bei tarp kalinių ir juos prižiūrinčio personalo atvejų. Straipsnyje kritikuojama Lenkijos viešoji pozicija dėl pasirinktų problemos sprendimo būdų neveiksmingumo ir didelių išlaidų (kalėjimų ir kitų pataisos įstaigų perpildymo problemai spręsti siūloma gausinti šių institucijų skaičių, apriboti lygtinio atleidimo nuo laisvės atėmimo bausmės pirma laiko taikymo galimybes). Autorė nurodo, kad padėtį Lenkijos penitencinėse institucijose apsunkina ir tai, kad šiuo metu apie 55,419 nuteistųjų realiai neatlieka laisvės atėmimo bausmės, nors ji yra jiems paskirta – šie asmenys sukuria potencialų kalėjimų ir kitų pataisos įstaigų populiacijos padidėjimą. Autorė nurodo, kad kalinimo sąlygų gerinimas, įkalinimo alternatyvų paieška, racionalios Lenkijos baudžiamosios politikos formavimas būtų tinkamas būdas spręsti kalėjimų ir kitų pataisos įstaigų perpildymo problemą. In dem polnischen Strafvollzugssystem haben Verurteilter und der vorübergehend Inhaftierter ein Anrecht auf eine minimale Normwohnzellegröße die 3m² beträgt und somit gehört Polen zu den Staaten, wo die Normgröße am niedrigsten in Europa ist. Zur punikativer Charakter des polnischen Strafsystems hat verursacht Überbelegung in den Strafvollzugsanstalten. Die wachsende Überbelegung führte zur drastischer Senkung der Wohnzellfläche zufallender auf einen Insassen in den polnischen Strafvollzugsanstalten. Es ist bekannt, dass Überbelegung viele negative Erscheinungen hervorruft. Trotzt den Lösungsversuchen der Regierung, Probleme der Überbelegung in den polnischen Strafvollzugsanstalten zu begegnen, benötigt wird hauptsächlich eine Änderung der Kriminalpolitik des Staates.